Mitä sisustussuunnitelma sisältää?
Saan varsinkin tuolla somen puolella silloin tällöin kysymyksiä, mitä sisustussuunnitelma oikein pitää sisällään. Jokainen projekti on hyvin erilainen, koska jokainen asiakas ja heidän tarpeensa ovat erilaisia, mutta tässä blogipostauksessa ajattelin avata vähän yleisiä linjoja siitä, mitä sisustussuunnitelma voi sisältää.
Sisustussuunnitelman eri vaiheita
Isommissa projekteissa yhteistyö asiakkaan kanssa alkaa aina kartoituskäynnillä asiakkaan luona tai vaihtoehtoisesti kartoituskäynnin voi tehdä myös videopalaverin välityksellä. Etäpalaveri sopii hyvin etenkin, kun kohde sijaitsee kauempana. Palaverin aikana käydään tarkasti läpi asiakkaan toiveet ja tarpeet; mihin halutaan ammattilaisen apua ja mikä on asiakkaan toivoma aikataulu suunnittelulle. Palaverin pohjalta teen aina kirjallisen tarjouksen, joka on mahdollisimman tarkasti laadittu, ja se toimii näin myös muistilappuna projektin aikana siitä, mitä ollaan yhdessä sovittu.
Kun asiakas hyväksyy tarjouksen, voi yhteistyö alkaa. Ensin vuorossa on ns. luonnosvaihe, jonka aikana teen luonnosehdotuksen asiakkaalle. Suunnittelu on parhaimmillaan hyvin vuorovaikutuksellista ja suunnittelijana haluan pitää tiivistä yhteydenpitoa asiakkaan kanssa koko projektin ajan, jotta päästään parhaimpaan lopputulokseen asiakkaan kannalta. Yhteyttä voidaan pitää niin videopalaverien kuin livetapaamistenkin muodossa. Yleensä suunnitelmiin sisältyy yksi luonnoskierros, joka tarkoittaa, että luonnosvaiheen jälkeen palaveerataan ja asiakas saa aikaa miettiä mahdollisia muutostoiveita lopulliseen suunnitelmaan. Otan aina luonnospalaveriin mukaan materiaali- ja värimalleja, jotta asiakas pääsee itse näkemään ne livenä jo tässä vaiheessa suunnittelua.
Luonnosvaiheen jälkeen alan työstämään lopullista suunnitelmaa, joka voi suunnitelman laajuudesta riippuen sisältää paljonkin erilaisia dokumentteja. Pyrin käymään työmaalla aina tarvittaessa, ja olen koko projektin ajan esim timpureiden kanssa yhteistyössä ja heidän tavoitettavissaan. Asiakkaan kanssa vuoropuhelu jatkuu myös läpi projektin.
Sisustussuunnitelma voi sisältää esimerkiksi seuraavanlaisia dokumentteja:
tarkka pohjakuva mittakaavassa
kiintokalustesuunnitelmat mittatarkkoine kuvineen eli seinäprojektiot
irtokalustesuunnitelma (näistä kokoan usein moodboardeja)
valaistussuunnitelma (kiinteät valaisimet)
3D-luonnokset (Teen karkeat 3D-luonnokset lähes poikkeuksetta kaikissa projekteissa, koska asiakaskin hahmottaa niiden avulla todella hyvin esim. tilan toiminnallisuutta ja värejä. Viimeistellyt eli ns. rendatut kuvat eivät kuulu peruspakettiin, vaan niistä veloitetaan aina erikseen.)
huonekortit tuotelistauksineen ja hintoineen (Näiden pohjalta on helppo tehdä hankinnat. Yleensä asiakas pyytää tarjouspyynnöt ja hankkii tuotteet itse, mutta myös minä voin tehdä tämän lisämaksusta)
erilaisia moodboardeja materiaaleista, väreistä ja kalusteista
tekstiilisuunnitelma (verhot, matot, sisustustyynyt yms.)